yok klik klik

18 April 2011

Jengkol. ha ? ape benda tu ?


assalammualaikum

ha ? jengkol ? apekah ? pelik ke bunyinye ? korang tau tak ape bnda tu..
korang penah tengok ?
penah pegang ?
penah rase ?
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
jengkol ?
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
jering lah.
sesape yang tau jengkol tu ape... bagusss !
sesape yang tak tau... =.=" erm..

semalam.. mak aku kecoh2 dekat dapur.
aku pun pergi lah menyebok nak tengok ape benda..
sekali tu.. mak kaawwwww
=
=
=
=
banyaknye jeringgggg !
nampaknye tiap2 hari mak aku akan masak jering lah gamaknye.. haha


aku: mak ! banyaknye.. mane dapat nie ? selalu tak pernah nampak pun ?
pak cik : lah.. kau tak kenal jering ke ?
aku: ingat aku nie kuno sangat ke tak kenal. aku orang kampung lah ! (dalam ati je cakap, haha)
bukan lah! kite tau lah nie jering.. tapi mane dapat banyak sangat ?
abg : kau nie ! duduk rumah pun tak tau. abg ngah yang duduk johor nie tau.
aku : eleh ! biar rr . (dalam hati jugak. hehe)
mak aku : ade kat kebun belakang tu. cume sebelum nie tak berbuah banyak macam nie.

ooooo... kat belakang rumah aku ade pokok jering rupenye...haha
patut lah. tapi selame dah 21 tahun aku hidup kat rumah nie.
nie baru 1st time aku tengok jering banyak macam tu.
adekah salah aku ataupun pokok jering tu ?
ermm..


*semangat gune sarung tangan ceraikan buah dari tangkai..
haha..

meh aku nak kongsi sikit khasiat jering nie..
buat pertama kalinye, entry berinfo aku kasi korang.. haha
sape2 ade diabetes, eloklah makan jering nie..
sebabnye, kandungan sebatian alkoloid dalam jering boleh meneutralkan
kandungan gula dalam badan.
tapi makan secare berterusan dalam kadar sikit okay.
jangan makan smpai bertan tan plak.. kang nayeee.. errkk !
nak lebih info pegi sini.. HAHA :)


nie lah rupenye bile dah dibelah..
aku nie.. semua jenis ulam aku makan.
lagi2 petai.. pehh !! dapat plak petai yg besar2 kan.. cecah sambal belacan. uissh !
ha! jangan ingat aku orang mude, tak suke ulam.
semua jenis daun ulam denagn buah ulam aku makan.
nie yang aku tengok jering nie jadi teruja..
pakcik aku cakap, die masak kari jering nie. boleh ke ? haha. pelik je..

mak aku sampai pergi jual jering tu..
satu plastik 20 biji seringgit ! seringgit !
murah kan ?
korang berminat ?
nanti aku buat delivery jering kat korang okay :)

p/s:dah mkn jering jangan pergi shishi dalam bilik air tanpe mangkuk tandas okay.. HAHA
pengsannn nanti sape masuk lepas tu :)


"jering nie arwah ayah yang tanam dulu2.. baru nie lah buah die lebat.. hmm.
rindu ayah.. Al-Fatihah buat Allahyarham Andik Makah bin Andik Mawik"



34 comments:

najat said...

hahah! kau mmg boleh buat mniaga kat pasar lambak! HAHAH

zacky ~786~ said...

ek.. woo cmnie rupa yerr jering .. hehhee..~

Jeely jelly said...

@najat haha.. kau nak tolong aku beniage x ? kalu nak.. set ! haha

Jeely jelly said...

@zacky ~786~ ha! mesti c pernah makan kan ? :)

chuu said...

jengkol tu bkn dalam bahasa jawa ke?

Jeely jelly said...

@chuu
aah kot chuu.. yg saye tau jengkol tu bahase indonesia.. same je lah kot kan.. hehe

YOUsoF said...

WAAH3.. banyak habes JENGKOL! (nasib baik mak aku selalu sebut perkataan tu)



aku agak kurang ngan jengkol ngan petai ni.. kalau ulam lain aku sebat je.. :D

Al-fatihah tuk arwah..

kak long said...

kita org panggil cengkol..lebih kurang jer kan..?

Ujang9897 said...

tak makan jering ni..hee

DaK CoMoT said...

comot xmakan jering...xsedap!busuk..err tapi petai comot makan..petai kan wangi..hahahahaaa

HaFizaH aYu said...

lma xmkn bnde nie...lau rebus then mkn ngan klpa parut bestt gak

ieda said...

wah2 sedap nie .. mula tgk x jelas lahh dikk .. kecik bebenor pic haaaaaaaa :))

ermm makan rebus cicah kelapa .. perghhh ternagkat dikk :)

nelly said...

tak makan ni oo ~

Jeely jelly said...

@YOUsoF
haha... sbb yg dua nie berbau kan.. mmg ramai x mkn :)

al-fatihah -.-

Jeely jelly said...

@Ujang9897
rugilah en.ujang... hehe

Jeely jelly said...

@DaK CoMoT
haha.. bukan same je ke comot baunye? haha

Jeely jelly said...

@HaFizaH aYu
ha! tau xpe.. sedap giler! pehh...

Jeely jelly said...

@ieda
haha.. dah letak pic yg besar.. tp delete balik cm besar gedabak sgt.. huhu
kak.. kelape tu pastu letak gule... peh! cm mkn ubi rebus rasenye..

Jeely jelly said...

@nelly
haha.. rugi nelly tak makan :)

Scarlett O'Hara said...

Kat sini jeing mahal oi!5 biji seringgit! Jering tu boleh masak apa ye?Biasa mkn mentah je.

Jeely jelly said...

@Scarlett O'Hara
hehe.. nie kat kmpg, mak saye pergi jual 20 biji..seringgit.. murah kan.. hehe
ntah ye..saye selalu mkn mentah je.. tp td pakcik saye masak lemak.. huhu.. mak saye cakap sedap.. :)

Mama Gee said...

ari tu termakan jering yg dh digoreng bersama sayur2 lain...pelik je..bulat2 mcm kacang...tak tau apa benda..mama pun gigit...ada rs cam kacang....selamat masuk pewot...pastu br member bgtau tu jering....opssss...hehe mmg tak pernah makan.....tp takdelah teruk sgt rasanyaa...cam kacang je

ctpayong said...

banyak ulam memang telan tapi jengkol ni tak reti. suka tengok orang pandai makan jering & petai.

kat pasar besar JB 5 biji RM1/-
mak jual murah sangat tu.

diari cik puan said...

Salam kenal tuan rumah. Sy dtg dari blog anastasyea.com.
Nice entry pasal jengkol. Biasanya orang jawa yang panggil jengkol, klu orang melayu dia tahu jering je...hehe...

shark said...

lor..
cner x tau blakang umah ada pokok jering..
kantoi dh ni x rajin mnyapu blakang umah:p

..:: k i n a k O y u @ m a m a ' a D a m ' ::.. said...

hihihihi..akk tahu ape itu jengkOl. org jawalah katakan.


tq dtg blOg akk. nanti dtg lagi yew!

Qamarul said...

saye mkn ulan gak.. tpi salad laa..

Jeely jelly said...

@Mama Gee
hehe.. tp mama mkn yg dh di masak.. nie mama try lah mkn mentah2.. pe plak rasenye :)

Jeely jelly said...

@ctpayong
mesti kak ct suke tgk saye.. sbb saye suke mkn dua bnda tu.. haha
oo... mahal ae.. meh r dtg pontian... mak saye jual murah.. hahaa

Jeely jelly said...

@diari cik puan
selamat dtg ke sini :)
saye bukan jawe.. tp saye bugis.. hehe..

Jeely jelly said...

@shark
haha... senyap2 suda.. tapikan.. xkan saye dah menyapu dlm kebun.. hehe

Jeely jelly said...

@..:: k i n a k O y u @ m a m a ' a D a m ' ::..
tapi saye bugis kak.. hehe :)
ok ! xde hal..

Jeely jelly said...

@Qamarul
eceh ! nak ala2 omputih je ae.. hehe

YOUsoF said...

Tepat sekali.. ;D